Over mij


Tuig- en zadelmaker Spuijbroek

Mijn fascinatie voor zadelmakerij stamt uit de tijd dat ik zelf als tiener paarden en mijzelf trainde (1979-1987). Mijn vader vertelde verhalen over mijn overgrootvader Lambertus Lelie die zadelmaker was in Gorinchem rond 1900. Hij had zelfs nog wat zadelmakersgereedschap en liet zien wat hij zelf zoal van leer had gemaakt. Ik begon met wat kleine reparaties aan hoofdstellen en zadels. In 1989 kocht ik met hulp van de plaatselijke schoenmaker een halve dosset leer en maakte mijn eerste leren halsters op ambachtelijke wijze. De komst van gezinsuitbreiding maakte dat het leerbewerken in de ijskast heeft gestaan.

Na 25 jaar als groenbeheerder te hebben gewerkt bij een gemeente kreeg ik weer tijd om mijn hobby op te pakken.

In september 2015 ben ik begonnen aan de opleiding Gareel- en zadelmaker bij Syntra Limburg te Tongeren. Deze opleiding heb ik in juni 2017 met goed gevolg afgesloten. De opleiding wordt erkend door de Vereniging van Zadel- en Tuigdeskundigen (VZTD). Ik ben officieel Tuigmaker en zadelreparateur.
Het zadelpassen maakte beperkt onderdeel uit van deze opleiding daarom heb ik nog een aanvullende opleiding zadelpassen "Passende zadels, meer rijplezier, betere rijpresentaties" gevolgd bij Syntra Limburg te Genk.

In 2016 ben ik begonnen om van mijn hobby mijn werk te maken onder de naam Tuig- en zadelmaker Spuijbroek. Uw tuig- en zadelmaker!

Door mijn docent bij Syntra ben ik aanraking gekomen met het carven en toolen van leer. Afbeeldingen verwerken in leer zoals op westernzadels en tuigen maar ook op bookcovers, telefoonhoesje enzovoort. Om zoveel mogelijk technieken te leren heb ik workshops gevolgd bij onder andere Peter Main (2017), Jürgen Volbach (2018) en Karin Bentvelzen (2018).

In 2018 heb ik een extra cursus zadelmaken gevolgd bij UKSaddlery in Schotland. Hier heb ik een engels zadel leren maken. De cursus omvatte het maken van de zitting op een houten boom, het vormen van de kussens en het vullen van de kussens met wol. Het maken van de zweetbladen, knieblokken en patronen. Alle delen symmetrisch aan de boom bevestigen zodat het resulteert in een echt engels zadel.

In oktober 2018 werd het European Leather Workers and Artists Trade Show (ELWATS) georganiseerd in Arnhem. Hier heb ik workshops gevolgd bij Bob Park (Swivelknife techniques), Akiko Okada (Sheridan style decorative tray) en Kathy Flanagan (King of the Jungle).

In maart 2019 heb ik een bijscholingscursus gevolgd over de verschillende technieken en effecten van het vullen van zadels en het bevestigen van de singelstoten.

Aangezien ik zoveel mogelijk wil leren heb ik in april 2019 bij Jürgen Volbach een workshop slippers maken gevolgd.

Op ELWATS 2019 heb ik van Pepe Pereira Somoza geleerd leer te vormen door gebruik te maken van zand, van Serge Volken het maken van een middeleeuws kistje en van Natalie Orfanidi een hanger in de vorm van een drakenoog geverfd met acrylverf.

In 2020 ben ik afgestudeerd als Marokijnbewerker / Leerbewerker. Deze opleiding die ik gevolgd heb bij Syntra is gericht op het ontwerpen en maken van tassen, handtassen en allerlei accessoires in leder.

In september 2020 ben ik via de MSFC gestart met de opleiding tot Master Saddle Fitter Consultant. Ik heb gemerkt dat ik meer kennis nodig heb van de anatomie en de biomechanica van het paard, trainingsinvloeden, pathologie, invloed van de ruiter en welke aanpassingen op het zadel welke invloed deze hebben op het paard en de ruiter. Vanaf medio 2021 verwacht ik u en uw paard beter van dienst te zijn als onafhankelijke Master Saddle Fitter Consultant.

Tot ziens,

Maartje Spuijbroek