De Tuig- en zadelmakerij


Bij mij kunt u terecht voor op maat gemaakte halsters en hoofdstellen koud/warmbloed, traditioneel, western of bitloos, met Engelse, Duitse, Mexicaanse of gecombineerde neusriem, (hulp)teugels en accessoires.

Ambachtelijk gemaakt.

Zadels op maat

Ik maak nog geen zadels op maat. Mijn ervaring beperkt zich tot één 17,5"dressuurzadel vervaardigd tijdens een cursus.

Onderhoud en reparatie

De kussens van een zadel dienen zacht en gelijkmatig aan te voelen. Dus geen harde knobbels of andere oneffenheden.
Jij ligt toch ook niet lekker op een kussen gevuld met proppen?

Er worden verschillende materialen gebruikt als vulling voor het kussen onder het zadel. Vilt, foam, synthetische wol, schapenwol, lucht...

Zadels met vilten of foam kussens passen of ze passen niet, de vulling is niet aan te passen.

Kussens gevuld met wol gaan op den duur bollen vormen waardoor ze niet meer gelijkmatig aanvoelen en de veerkracht afneemt. Deze kussens dienen met enige regelmaat te worden gecontroleerd op oneffenheden.
Nieuwe zadels of nieuw gevulde kussens worden bijgevuld op plaatsen waar dat nodig is met het type materiaal wat er in zit. Voor bijvullen hoeven de kussens meestal niet geheel van het zadel te worden los gemaakt.
Als er oneffenheden en harde stukken worden gevoeld dan is het aan te bevelen de kussens opnieuw te vullen. De kussens dienen dan volledig los te worden gemaakt van het zadel, waarna de oude vulling er uit wordt gehaald en weer met nieuwe vulling symmetrisch worden gevuld. Nieuwe kussens worden in principe gevuld met schapenwol.

Ik heb nog geen ervaring met lucht gevulde kussens

Ik ben nog in opleiding tot Master Saddle Fitter Consultant via het MSFC.