De Tuig- en zadelmakerij


Bij mij kunt u terecht voor op maat gemaakte rijhoofdstellen koud/warmbloed, traditioneel, western of bitloos, met Engelse, Duitse, Mexicaanse of gecombineerde neusriem.

Ambachtelijk gemaakt.De kussens van een zadel dienen zacht en gelijkmatig aan te voelen. Dus geen harde knobbels of andere oneffenheden.
Jij ligt toch ook niet lekker op een kussen gevuld met proppen?

Er worden verschillende materialen gebruikt als vulling voor het kussen onder het zadel. Vilt, foam, synthetische wol, schapenwol, lucht...

Zadels met vilten of foam kussens passen of ze passen niet, de vulling is niet aan te passen.

Kussens gevuld met wol gaan op den duur bollen vormen waardoor ze niet meer gelijkmatig aanvoelen en de veerkracht afneemt. Deze kussens dienen met enige regelmaat te worden gecontroleerd op oneffenheden.
Nieuwe zadels of nieuw gevulde kussens worden bijgevuld op plaatsen waar dat nodig is met het type materiaal wat er in zit. Voor bijvullen hoeven de kussens meestal niet geheel van het zadel te worden los gemaakt.
Als er oneffenheden en harde stukken worden gevoeld dan is het aan te bevelen de kussens opnieuw te vullen. De kussens dienen dan volledig los te worden gemaakt van het zadel, waarna de oude vulling er uit wordt gehaald en weer met nieuwe vulling symmetrisch worden gevuld. Nieuwe kussens worden in principe gevuld met schapenwol.

Ik heb nog geen ervaring met lucht gevulde kussens


Geen enkel zadel past perfect.
Paarden veranderen van vorm tijdens hun ontwikkeling en door het seizoen. Wordt een paard veel getraind of staat het in rust.

Ik ben van mening dat een paard aangeeft of het zadel wel of niet prettig ligt. Twijfelt u? Dan kan ik voor u controleren of uw zadel past op uw paard.