Zadels (bij)vullen

De kussens onder een zadel dienen als een zachte buffer tussen de harde zadelboom en de rugspieren van het paard. De opening tussen de kussens, het kussenkanaal, geeft ruimte aan de wervels van het paard. Het zadel mag de wervels niet raken. De kussens zijn zo gemaakt dat de druk van de ruiter over een zo'n groot mogelijk oppervlak wordt verdeeld.

De kussens van een zadel dienen zacht en gelijkmatig aan te voelen. Dus geen harde knobbels of andere oneffenheden.
Jij ligt toch ook niet lekker op een kussen gevuld met proppen?

Er worden verschillende materialen gebruikt als vulling voor het kussen onder het zadel. Vilt, foam, synthetische wol, schapenwol, lucht...

Zadels met vilten of foam kussens passen of ze passen niet, de vulling is niet aan te passen.

Kussens gevuld met wol gaan op den duur bollen vormen waardoor ze niet meer gelijkmatig aanvoelen en de veerkracht afneemt. Deze kussens dienen met enige regelmaat te worden gecontroleerd op oneffenheden.
Nieuwe zadels of nieuw gevulde kussens worden bijgevuld op plaatsen waar dat nodig is met het type materiaal wat er in zit. Voor bijvullen hoeven de kussens meestal niet geheel van het zadel te worden los gemaakt.
Als er oneffenheden en harde stukken worden gevoeld dan is het aan te bevelen de kussens opnieuw te vullen. De kussens dienen dan volledig los te worden gemaakt van het zadel, waarna de oude vulling er uit wordt gehaald en weer met nieuwe vulling symmetrisch worden gevuld. Nieuwe kussens worden in principe gevuld met schapenwol.

Ik heb nog geen ervaring met lucht gevulde kussens

Proppen vulling

Verschillende soorten vulling blijkt te zijn gebruikt en er zijn proppen ontstaan